vineri, 20 decembrie 2013

,,Colind de Crăciun", Charles Dickens

   

    Am început să citesc ,,Colind de Crăciun" de Charles Dickens în urmă cu cateva zile, fiind convinsă de faptul că autorul, ca în  romane ce le-am lecturat, avea să își expună iarăși viziunea sa ușor negativistă, naturalistă(deci pesimistă) asupra lumii.
    În ciuda faptului că nuvela fantastică începe cu o frază despre moarte (,,Marley, s-o spunem chiar de la început, era mort."), care continuă să influențeze o scurtă perioadă de timp povestea, volumul are un ton vesel, spre final fiind pus cel mai bine în evidență.
    Nuvela are caracterul unui bildungsroman, deoarece firul poveștii urmărește evoluția protagonistului, numit Ebenezer Scrooge. Acesta este surprins la începutul cărții ca fiind un urmaș al avarului Harpagon, ca mai apoi să fie creionat în lumina unei atitudini vesele, generoase.
    Protagonistul este vizitat în seara de Ajun de 4 fantome: decedatul său asociat-și singurul său prieten-, fantoma Crăciunului trecut, stafia Crăciunului actual, strigoiul Crăciunului viitor.(această idee, cred că v-ați dat seama, a fost reluată în mai multe cărți/filme).
    Trebuie să mărturisesc faptul că am fost surprinsă de faptul că Dickens și-a schimbat radical viziunea asupra lumii. Să fie de vină, oare, Crăciunul?
    Cateva citate:
-,,Bătaia niciunui vant nu era mai aspră decat el. Nicio zăpadă în cădere nu se așternea mai nemiloasă și nicio grindină n-a fost mai neîndurătoare decat el. Dar ce-i păsa lui Scrooge? El asta dorea. Să-și facă un drum singuratic, de-a lungul marilor drumuri ale vieții bantuite de mulțime, înștiințand trecătorii printr-un bilet că trebuie să se țină la distanță; asta constituia pentru Scrooge ceva bun".
- ,,Ceața și promoroaca învăluiau atat de bine bătrana poartă negricioasă a casei, încat se părea că însuși geniul iernii ședea pe prag, cufundat în tristele sale ganduri.''
-,,Întunericul nu costă, de aceea Scrooge nu-l ura."
-,,din cand în cand, trebuie să redevii copil".


4 comentarii:

Don't forget to leave a comment!