joi, 10 ianuarie 2013

Nevoia de joc-Joc si joaca

    Toata lumea are nevoie de joc pentru a invata.
    Jocul este mai mult o stare de spirit, el nascandu-se prin impletirea fanteziei, entuziasmului, dorintei si a ironiei.
    Viata este ca un joc imens, iar participantii isi cunosc foarte bine sarcinile ritualice pe care trebuie sa le indeplineasca. Spatiul si timpul in care se desfasoara este foarte amplu, incepand cu copilaria si continuand chiar si dupa moarte.
    Omul, care, bucurandu-se de viata, priveste lumea prin intermediul ludicului, a avut ,ereu o credinta nestramutata in jocurile magice. Nica, presonajul principal din ,,Amintiri din copilarie`` de Ion Creanga, se considera a fi, asa cum el insusi afirma, copilul unei solomonarese, caci Smaranda ,,putea sa inchege apa numai cu doua picioare de vaca``. Aceasta putere de vrajitoare era transferata de catre mama asupra copilului, fapt ce il determina pe Nica sa creada  ca ,,poate chema soarele`` si ,,indrepta vremea``.
    Copiii si-au insusit esenta acestor credinte traditionale si, de aceea, fara sa inteleaga, utilizeaza jocul magic impreuna cu cel al logosului. Baiatul din poezia ,,Dupa melci`` de Ion Barbu isi da seama de consecintele acestora abia dupa ce le sfarseste.
    In spatiul sacru al asezarilor omenesi, relatia dintre oameni se bazeaza pe bun simt, onestitate si respect si, de aceea, jocul afectiv se construieste in functie de aceste principii. Spiritul de solidaritate si dragostea dintre copiii Marei (,,Mara`` de Ioan Slavici), Persida si Trica, motiveaza inconstienta, gestul si riscurile pe care si le asuma atunci cand acestia trec cu luntrea pe apele involburate ale ,,Murasului``. De asemenea, mezinii familiei lui Nica, din ,,Amintiri din copilarie`` de Ion Creanga, isi cauta echilibrul afectiv in cuvintele pline de intelepciune, dar si de umor, ale parintilor. Nica isi aminteste cu drag momentele de ,,harjoana`` cu fratii si tatal, acesta din urma dorind sa-si manifeste prin joc afectiunea.
    Jocurile cu caracter sportiv, precum vajhatul jucat de elevii de la ,,scoala de magie Hogwarts`` din ,,Harry Potter si Piatra Filosofala`` de J. K. Rowling, au rolul de a dezvolta spiritul de echipa si pe cel competitiv, dar si de a antrena fizicul, daruindu-i forta.
    Prin ochiadele Smaranditei, jocul erotic este doar sugerat la varsta lui NIca, iar clacile si hora reprezinta prilejul optim de apropiere.
    Chiar daca este plin de incercari, Romeo si Julieta nu au putut trai fara acesta, el fiind si cel mai frumos. Cum dragostea continua si dupa granitele vietii, Damen o cauta si o asteapta pe Ever din ,,Evermore`` de Alyson Noel, colectia Nemuritorii, mai precis reincarnarea acesteia, indeplinind, de fapt, rolurile din ,,De-a v-ati ascuns``, cunoscutul poem arghezian.
    In aceasta poezie, Tudor Arghezi transmite ideea ca jocul de-a thanatosul este cel mai dureros dintre toate si ca, odata ce am fost eliminati din jocul vietii, nu o sa ne mai putem intoarce.
    Jocul este vital omului, deoarece ludicul are un rol major in viata acestuia.


2 comentarii:

  1. Jocul este o activitate umană,complexa.El este principala preocupare a copiilor,care le oferă o sumă de impresii ce contribuie la îmbogaţirea cunoştinţelor despre lume şi viaţa,măreste capacitatea de reţinere,stimulând memoria,capacitatea de concentrare şi de supunere la anumite reguli,capacitatea de a lua decizii rapide şi de a rezolva situaţii .

    RăspundețiȘtergere
  2. Jocul nu este neaparat doar pentru copii... De exemplu mama si acum la 40 de ani se joaca remmy sau moara, tata se joaca carti... Tipic, in sufletul nostru ramanem mereu copii. Btw, ador poza cu baloanele.

    RăspundețiȘtergere

Don't forget to leave a comment!