miercuri, 11 septembrie 2013

Ce este o carte bună? - Provocare Libris

    Acesta este răspunsul meu la provocarea lansată de librăria online Libris, pe care o prețuiesc foarte mult, deoarece ne pune la dispoziție cărți online: atât cărți în engleză, cât și cărți în română!
                                 ***




    Ce este o carte bună? Nimeni nu poate defini exact o carte fie bună, fie rea, deoarece noi, gândind diferit, avem și idei diferite. Fiecare își spune opinia, bazându-se pe ceea ce îl atrage mai mult. Poți alege o carte după copertă, după rezumat, la recomandarea unui prieten, care îți garantează că acea carte este ”bună”, dar numai după ce o termini poți spune cu toată convingerea dacă acel volum ți-a plăcut sau... nu.

    Ce ne face însă să apreciem o carte? Sinceră să fiu, cărțile mele preferate și-au croit drumul spre inima mea prin intermediul mai multor vrăji... O carte te poate fermeca prin stilul autorului de a scrie. Eu, de exemplu, îi apreciez mult pe George Călinescu, Marin Preda, R. R. Martin, Stephenie Meyer, S. Collins, Dostoievski... Oh, nu cred că pot termina... Apreciez faptul că ei descriu foarte bine lumea ficțională, săpând adânc în mintea personajelor. Cum să nu te îndrăgostești de o carte care te face să crezi că participi la acțiune, care să te facă să crezi că trăiești evenimentele odată cu personajele. 

    Cărțile bune sunt cele de care te desparți cel mai greu... Vrei să le termini mai repede, dar imediat ce o faci le simți deja lipsa... O carte care te farmecă trebuie să aibă în compoziția ei magică  doi stropi suspans,  o linguriță de dragoste și un fir de acțiune de cea mai bună calitate. ATENȚIE: după ce citești o astfel de carte s-ar putea să cazi într-o mare depresie... De ce? Cum de ce? O să o plângi mereu: ”De ce s-a terminat? Cum pot trăi fără ea?”.
 
    Bineînțeles, pentru toată lumea vor exista și cărți care nu s-au lipit de inima lor. ”Ceva lipsea” sau, pur și simplu, nu îți plăcea cum era scrisă, avea acțiune superficială sau urma același scenariu ca al mai multor cărți pe care le-ai citit... Și eu am lecturat astfel de volume, și am chiar și în bibliotecă: știm cu toții faptul că volumele bune se sprijină pe cărțile mai puțin bune. Oamenii învață, uneori, din greșeli: la fel și scriitorii, la fel și tu. Astfel, viitorii autori vor ști cum să scrie și cum să nu scrie, încercând să se depărteze de marile greșeli pe care le-au întâlnit. 
    O carte bună este, în concluzie, un tărâm vrăjit care te învață ca un părinte bun cum se ”construiește” o carte și în care întâlnești tot felul de personaje care te lasă să le citești gândurile, să le afli secretele. Un volum bun te învață să... trăiești.

 
Aștept cu nerăbdare să aflu părerea voastră!
P. S. : Voi care credeți că este formula magică a unei cărți?





    


12 comentarii:

  1. imi place! Mult succes! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Like it, of course!

    RăspundețiȘtergere
  3. un raspuns mai bun si mai complet nu cred ca poate exista.Bravo!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru mine, o carte buna e cea in care gasesc propriile ganduri/preocupari/sentimente descrise in cuvinte atat de simple incat nu pot sa inteleg de ce mie mi se pare uneori atat de greu sa le exprim. O carte buna transmite in cuvinte lucruri inefabile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-am aflat punctul de vedere... Intr-adevar, o carte buna iti lasa o impresie ce nu se poate exprima prin cuvinte...

      Ștergere

Don't forget to leave a comment!