luni, 15 iulie 2013

Cupa cărților 2013: Alegeți cartea preferată! Runda 1 Etapa 1


Damnare de Lauren Kate

Numar Volume: 4 (serie incompletă) 
Număr volume apărute la noi: 3
An apariție: 2010
Editura: LITERA



„Damnare”... o frumoasă poveste despre soarta îngerilor căzuți pentru o muritoare.

„Fallen” este seria unui trecut tumultuos, a unui prezent surprinzător și a unui viitor incert, dar plin de speranță; un destin care joacă feste, în care iubirea adevărată nu are sorți de izbândă și orice atingere poate fi sfârșitul, moartea nereprezentând nici măcar o alinare.

Toată acțiunea este întunecată, periculoasă și plină de mister, într-un cuvânt gotică. Stilul măiestuos al lui Lauren Kate este captivant şi nu abundă în efecte dramatice. Atmosfera este apăsătoare, dar se armonizează cu viaţa personajelor, accentuând momentele acţiunii. Detaliile scenografice sunt atât de bine definite, încât veți simți că faceţi parte din poveste.

Trecutul plin de umbre a lui Luce intrigă, alimentând dorința cititorului de a afla mai multe cu fiecare pagină, iar răsturnări de situație se întâlnesc la tot pasul.

Luce este deșteaptă, simpatică și dragălașă, dar suspectată că ar fi omorât un tanăr. Deși ea știe că nu a făcut nimic rău, totuşi nu poate găsi o explicație pentru umbrele care au urmărit-o toată viața şi care par să fie de vină pentru toate problemele ei. După un incendiu teribil care îi schimbă cursul destinului pentru totdeauna, este trimisă la Sword&Cross, o instituţie pentru tineri cu probleme speciale.

Din momentul în care pășește în școală, Luce simte o atracție inexplicabilă pentru Daniel Grigori, un tânăr frumos, perfect, însă rece, distant, uneori chiar nepoliticos.

Da, avem parte şi de triunghiul amoros, unul complicat şi chinuitor, pentru că eroina nu știe care sunt sentimentele şi scopurile adevărate ale celor doi implicați. Ambii pretendenţi au partea lor de vină şi partea lor de dreptate, de aceea este extrem de greu să te alături unei tabere.

Personajele secundare au fiecare un rol bine definit și o poveste proprie. Cea a Ariannei este extrem de interesantă: are cicatrici pe gât, poartă o brățară prin care este monitorizată în permanență și o multime de lucruri sinistre par să se lege de ea. Totuși, ea reușește să se apropie sufleteşte de Luce, poate cu un scop ascuns, sau doar pentru că se simte singură?

Elementele gotice sunt fascinante și folosite la locul potrivit pentru a da greutate atmosferei. Cititorii vor fi absorbiți de ele. Misterul care înconjoară îngerii este de-a dreptul captivant. Sfârșitul este plin de suspans și total neașteptat. 


Trebuie să votați Damnare pentru că are toate caracteristicile unei serii de excepție. Lauren Kate dezvăluie destul despre personajele ei pentru a vă menține interesul, vă dă ocazia de a forma legături puternice cu acestea, lăsându-vă apoi să vă îndoiți de alegerile lor şi întrebându-vă cine si ce sunt ele de fapt.

***

Cercul Secret de L. J. Smith

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 3
An aparitie: 2011
Editura: LEDA



L.J. Smith are o înfloritoare carieră ce cuprinde numeroase romane dark fantasy. „Cercul secret” este una dintre pionierele seriilor apărute în România având în vedere că în străinătate a văzut lumina tiparului în 1992.
Chiar dacă nu vă plac vampirii, îngerii căzuți sau alte ființe supranaturale, sigur veți aprecia „Cercul secret”, ai căror eroi sunt nimeni alții decât vrăjitorii, oameni obişnuiți cu puteri neobişnuite.
Cassie este, crede ea, o fată absolut normală, aşadar faptul că descoperă că este vrăjitoare nu o schimbă peste noapte. L.J. Smith are curajul de a crea o eroină ale cărei greşeli pot concura lejer cu cele ale unui adolescent oarecare. În plus, când iubeşti pe cine nu trebuie, totul se încurcă din ce în ce mai mult, iar când doreşti să ascunzi ceea ce simți, chiar şi cele mai bune intenții pot da naştere la mari complicații, mai ales când ai responsabilitatea de a face parte din ultima generație de vrăjitori. În acest roman toate personajele sunt supuse la încercări neprevăzute cărora trebuie să le facă faţă cu brio, nu doar cele puternice, iar acest lucru ne face pe noi, cititorii, sa le privim cu alţi ochi, mai îngăduitori, şi în acelaşi timp conferă acţiunii o notă de autenticitate, fiindu-ne mai uşor să ne imaginăm că lumea creată de autoare ar putea fi reală.

Personajele secundare sunt variate şi joacă un rol important în evoluția lui Cassie. Concurența şi divergențele dintre vrăjitoarele bune şi cele rele sunt creionate în lumini şi umbre, interesant fiind modul în care fiecare îşi alege propria cale, dezvoltându-se pe cont propriu chiar dacă fac parte dintr-un colectiv. Toţi par să-şi fi găsit echilibrul, mai puţin eroina principală care este prinsă în capcana propriilor sentimente pentru Adam, băiatul ce pare a fi sortit Dianei, cea care o protejează şi o ajută mereu pe Cassie. Între loialitate şi dragoste este greu de ales, iar acest lucru o frământă în permanenţă pe protagonistă. Atât povestea de iubire interzisă pe care o trăiesc Adam şi Cassie, cât şi aparenta imposibilitate a unui sfârşit fericit vă vor face nerăbdători să parcurgeți cât mai repede paginile pentru a vedea ce se întâmplă mai departe, mai ales când apare la orizont o posibilă rezolvare surprinzătoare a situaţiilor tensionate.

Pe lângă povestea de dragoste se desfăşoară eterna luptă dintre bine şi rău, dintre ceea ce poate şi ceea ce trebuie să facă un vrăjitor. Spiritele malefice luptă pentru a se elibera şi pentru a dobândi puteri greu de imaginat, puteri cu potenţialul de a distruge lumea. Un atu care aduce veridicitate lecturii este faptul că autoarea nu se complică în ritualuri ciudate şi greu de înţeles de către cititori, ci caută să-i captiveze păstrând totul cât mai firesc posibil si folosind vrăji inspirate de cultul wicca.

L.J Smith reuşeşte să creeze un tot unitar armonios, îmbinând drama dragostei interzise cu tensiunea luptei dintre bine şi rău, pe lângă care introduce şi anumite învățăminte subtile care se vor strecura în mintea voastră precum trimiterile la istoria Salemului, şi conceptul de respect faţă de oameni (indiferent de ce abilități, crezuri şi religii au fiecare dintre ei, trebuie trataţi doar în funcție de ceea ce fac şi nu de ceea ce par a fi).


Trebuie să votați Cercul secret pentru că seria dă viaţă unor personaje pe care le veți îndrăgi şi unor situații la care cu siguranță veți dori să fiţi martori prin lectură. Latura fantastică dă savoare romanului şi îi creează un mediu plin de posibilități şi turnuri de situaţie.


Puteți vota până pe 17 iulie la ora 24.00


***START VOT***



*CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Don't forget to leave a comment!