duminică, 7 aprilie 2013

De ce citesc?

    Așa cum v-am mai... scris, librăria online Libris( care ne dă tuturor posibilitatea de a cumpăra cărți în limba română, cărți în limba engleză și cărți online) oferă tuturor bloggerilor și bloggerițelor un concurs ce ,,îți scoate cărțile din wishlist”! Pentru a participa, este îndeajuns să răspunzi la întrebarea ,,De ce citesc?” enumerând 10 motive, așa cum voi face și eu în textul de mai jos.
P. S. : Motivele nu sunt scrise neapărat în ordine.

Chiar dacă, teoretic, cititul reprezintă parcurgerea literelor cu privirea, eu cred că acest act simbolizează mult mai mult decât atât, întrucât acesta ne mângâie sufletele...

1. Omul, încă de când a fost creat, a vrut să fie nemuritor sau să aibă măcar mai multe vieți. Acesta își poate îndeplini dorința odată ce stăpânește pe deplin arta lecturii. Pe lângă faptul că datorită ei ne putem abate de la anosta rutină a realității, literatura ne oferă posibilitatea de a trăi în fiecare zi o experiență diferită, întrucât nicio carte nu poate fi aidoma alteia. Acest lucru sugerează faptul că, prin lectură, omul poate avea un număr infinit de vieți, deoarece în fiecare carte, acesta joacă rolul unui alt personaj sau a unui alt martor.


2. Discriminarea reprezintă o problemă gravă a societății în care trăim, întrucât uităm cu toții că noi nu ne putem alege strămoșii, țara, sexul, culoarea pielii etc. Cititul ne oferă șansa de a privi lumea din diferite unghiuri de vedere, întrucât putem astfel să comparăm, de exemplu, viziunea discriminatorului cu cea a discriminatului, așa cum se întâmplă și în cartea ,,Zăpezile albastre” de Piotr Bernonski.

3. Eu citesc și deoarece, prin lectură, ne putem îmbunătăți stilul scrisului. Învățând din greșelile și reușitele celor care compun, obținem un rezultat mai bun. Poate că mie îmi place să citesc și pentru că, în curând, vreau să scriu un roman(sau de ce nu: mai multe).


4. Mie îmi place să citesc și ca să mă relaxez, întrucât viața reală mă obosește foarte mult deoarece la orice. Iubesc lectura deoarece ”tomurile” mă fac să uit cu desăvârșire de viața reală în care toți își pun o mască de falsitate peste față imediat ce ies din casă... Doar citind o carte ești sigur că nu îți mai apare nimeni în cale care să te mintă, întrucât personajele acestora nu te pot minți deoarece nu le stă în fire.


5. Citesc deoarece lectura îmi întreține imaginația, lăsând să își facă loc în capul meu tot felul de... cai verzi pe pereți... 

     6. Andre Maurois spunea că "Civilizaţia noastră este suma conştiinţelor şi amintirilor acumulate de generaţiile care ne-au precedat", așadar o carte reprezintă cea mai mare comoară a unui om, deoarece, prin ea, își demonstrează capacitatea de a crea. Eu citesc și pentru că îi respect pe scriitori pentru munca depusă, pentru experiența ce au căpătat-o de-a lungul timpului și au bunăvoința de a o da mai departe.

         7. Cititul este o plăcere pentru mine... o plăcere utilă... De ce? Pentru că în urma lecturării unei cărți, eu  învăț ce ar trebui să fac în cazul în care m-aș afla și eu într-o situație asemănătoare personajului. În urma cititului, căpătăm experiență... 

     8. Un motiv care face cititul util ar fi faptul că acesta îți mărește vocabularul( te face mai deștept...).

    9. Motivul clasic pentru care citesc(sau nu) elevii ar fi lecturile suplimentare. Chiar dacă acestea sunt urâte de majoritatea tinerilor, este un lucru știut de toată lumea că ,,Nu orice zboară, se mănâncă”, aici această sintagmă sugerând faptul că nu orice TREBUIE să faci TREBUIE să îți placă. Dacă însă vei descoperi partea frumoasă a lucrurilor din jur, vei învăța, cu timpul, să le apreciezi cu adevărat.

10....... Motivul numărul 10.... Ultimul motiv, dar nu cel din urmă, pentru care agreez cititul ar fi faptul că... ador lectura, pur și simplu. Recunosc, la început nu eram o mare fană a cititului, chiar dacă mă simțeam cumva atrasă într-un fel aparte de acest univers al cunoașterii, însă ,,Pofta vine mâncând” și susțin profesorii care, ei bine, cam obligă elevii să citească. Știu ei ce știu. Lectura va fi întotdeauna utilă omului...



   Motivul cu nota 10= Cititul reprezintă modul meu de viață. Dacă lectura îmi este interzisă, cu siguranță, în secunda următoare mă voi dezintegra... Bye world!

Mulțumiri încă odată librăriei online Libris!!!!

    Aștept comentarii! Numărul acesta îmi înlesnește cu 50% șansele de câștig!!!



34 de comentarii:

  1. Felicitări! un articol excelent! Sper sa castigi!

    PS(si eu :)) )- multumesc pt eseuri

    RăspundețiȘtergere
  2. I like to read too!

    RăspundețiȘtergere
  3. frumos articolul si eu m-am inscris te rog sa lasi si tu un comm aici: http://quietreadin.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca mai exista persoane ca si tine Andrei , pentru care cititul nu reprezinta o obligatie, ci pura pasiune . Bravo ! Ai respectul meu .

    RăspundețiȘtergere
  5. ai enumerat niste motive intr-adevar bune! felicitari si multumiri pentru ca postezi idei pentru teme. sper sa castigi

    RăspundețiȘtergere
  6. Interant articolul tau si foarte bine scris. Ma bucur sa vad ca mai sunt inca multi care citesc.
    Eu, marturisesc, ca am citi foarte mult in tinerete... apoi, la un moment dat, fara scuza obiectiva, am lasat" cartea" pe-un raft, am preferat doar sa rasfoiesc doar paginile net-ului sau doar simple fituici cu texte. De ceva vreme am redescoperit placerea de a citi. Acum citesc pentru ca-mi trebuie pentru studiu. Si, sa nu uit : mai nou citesc povesti :)) cu zane si iepuri...Mirunei mele!
    Ma bucur pt tine! Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dumitrescu Florin9 aprilie 2013 la 16:23

    Ai facut o treaba foarte buna , ai enumerat intr-o maniera placuta si convingatoare motivele pentru care oricine ar trebuii sa isi rezerve o parte din timp pentru a citii. Continua sa faci o treaba buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai niste motive foarte bune pentru care sa citesti.
    Bravo si succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  9. avm aceleasi motive pt care citim :))
    bafta

    RăspundețiȘtergere
  10. până la urmă motivele sunt aceleaşi peste tot unde te-ai uita :o3 diferă modul în care învelim conţinutul şi asta e cheia spre succes :)
    mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-a plăcut, deşi poate aş fi vrut să citesc mai multe detalii. Dar, au fost interesante. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ai dreptate... insa cum am scris(direct in formular), am si postat... nu doaream sa imi pierd ideile... mi se mai intampla :))

      Ștergere
  12. Ai un articol foarte dragut. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai aratat cateva motive la care nu m-as fi gandut. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  14. Îmi place cum ai formulat articolul. Până la urmă pasionații de cărți avem aproape aceleași motive pentru care ne place să citim, însă le-ai formulat frumos.

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari pentru articol! :) Succes!

    RăspundețiȘtergere
  16. Frumos scris, felicitari! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, e adevărat că unii profesori fac un bine atunci când obligă la lectură suplimentară, însă unii nu! Știi, mie îmi e nasol să citesc ceva atunci când mă obligă cineva. Nu pot digera cum trebuie cartea respectivă!
    În orice caz, nu mă apuc de scris romane cu privire la nemulțumirile mele ^_^!
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi place articolul tau si ma regasesc prin motivele tale. Succes !:D

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte dragute motivele! Imi place mult cum scrii, se vede ca ai muncit mult si ca esti cu adevarat o mare cititoare!
    M-am inscris si eu in concurs, sper sa-mi lasi o parere:
    http://walking-on-letters.blogspot.ro/2013/04/jocul-de-ce-citim.html
    Take care, Alexya.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce n-aş da să fium nemouritoare ca să am timp să citesc toate cărţile din lume! Dar ai dreptate citind putem trăi mai mult, trăim multe experienţe, multe vieţi prin intermediul cărţilor.

    RăspundețiȘtergere
  21. si pe mine ma relaxeaza cititul, iar lumea ma oboseste
    mie personal mi-au placut cartile pe care profesorii ne obligau sa le citim si datorita lor am descoperit carti uimitoare pe care, probabil, de una singura nu le-as fi citit. oricum, mie mi-a placut de mica sa citesc
    ma regasesc prin aproape toate motivele tale

    RăspundețiȘtergere

Don't forget to leave a comment!