marți, 7 februarie 2012

,,Dorinta" de Mihai Eminescu (comentariu)

    In poezia ,,Dorinta", de Mihai Eminescu, accentul cade pe starea de reverie.
    Natura este ocrotitoare, parte a unui univers oniric, si pare ca prinde viata, fiind insufletita de sentimentele eului liric indragostit (,,Iar in par infiorate/ Or sa-ti cada flori din teiu''). Aceasta este mereu prezenta in textele eminesciene.
    Atmosfera de intimitate este data de versurile metaforice: ,,Unde prispa cea de brazde/ Crengi plecate o ascund"; ,,Vom fi singuri-singurei"; ...
    Iubita este imaginara, ideala. Aceasta este vazuta ca o mireasa(,,Iar in par infioarate/ Or sa-ti cada flori de teiu"; ,,Sa-ti desprind din crestet valul/ Sa-l ridic de pe obraz''), iar momentul visat este defapt, o nunta (,,Flori de teiu de-asupra noastra / Or sa cada randuri-randuri'').
    Verbele de miscare(,,Or sa cada", ,,sa alergi") au rolul de a dinamiza textul poetic. Viitorul(,,Or sa cada''), conjunctivul(,,sa alergi") si conditional-optativul(,,Am fi") au sens de viitor, tema fiind starea de reverie.
    Culorile predominante, albul si galbenul(,,Fruntea alba-n parul galben", ,,flori de tei"), sugereaza puritatea, aspiratia si dorul de iubire.
    Tremurul izvoarelor evidentiaza emotia interioara a eului liric.
    Masura este de sapte-noua silabe. Rima este imperfecta, iar strofele sunt compuse de patru versuri (catren).
    Titlul este ,,o cheie" a textului poetic (esentializarea textului liric), fiind compus dintr-un singur substantiv, articulat. Eul liric are o singura dorinta, implinirea prin iubire.
    Textul poetic este tesut cu o gama de figuri de stil (,,Blanda batere de vant") si de imagini artistice (,,Flori de teiu de-asupra noastra/ Or sa cada randuri-randuri"-imagine vizuala).
    Florile de tei sunt elemente ofactive, cu functie ademenitoare.
    Sentimentele eului liric sunt iubirea, bucuria fata de clipa mult visata pe care o va trai cu iubita sa si nerabdarea implinirii visului de iubire.
    In textele eminesciene, natura si dragostea sunt teme specifice.
    Mihai Eminescu a fost un mare poet, penita sa scriind adevarate opere de arta.

2 comentarii:

Don't forget to leave a comment!